Julestrømpe og hvor kommer den fra ? - SokkePosten

Julestrømpe og traditionerne

julestrømpeI 1900-tallet fik vi en række juletraditioner fra USA. Det gælder bl.a. julestrømpen, som i USA hører til en af de mest populære juletraditioner. Juleaften hænger amerikanske børn en julestrømpe op på kaminen e.l., for at Santa Claus kan have et sted at lægge gaverne, som børnene så åbner julemorgen den 25. december. Der er en række faste traditioner, som skal overholdes, bl.a. skal man sørge for, at der sættes en række ting frem til Santa Claus – bl.a. noget spiseligt, noget, der larmer (f.eks. en knallert), noget pænt at se på og noget, der dufter godt. Så vil Santa ligge gaver i julestrømper hvis man har været et artigt barn i årets løb.
Egentlig kommer julestrømpen oprindeligt fra Europa, hvor man i middelalderen var begyndt at give især børnene gaver til jul. Det at man hænger julestrømpen op eller stille en ting frem til at lægge gaverne i stammer fra 1300-1400-tallet.

Sankt Nikolaus
I starten var det Sankt Nikolaus, der kom med gaverne og kom dem i julestrømperne. Da han også var søfartens helgen, så stillede børnene i Sydtyskland et lille skib frem, men i andre dele af Europa bl.a. Holland brugte man sine træsko. De blev senere erstattet af julestrømper, og denne skik tog de hollandske udvandrere med sig til USA, hvor den blev almindeligt udbredt i 1800-tallet at det var julestrømper og ikke skibe eller andet man stillede frem.

Når man søgere yderligere på Sankt Nikolaus, viser det sig at det er tale om en person der jf. overleveringerne har levet i tiden omkring 300-tallet. Hans død kan sættes til årstallet 343 e.kr. Sankt Nikolaus var biskop, og han havde en et stort hjerte for de fattige, navnligt familier hvor der var pigebørn der skulle giftes. For at blive gift skulle familien til bruden give en medgift, og det var denne som Sankt Nikolaus angiveligt var med til at give til disse fattige familier. Læs mere om Sankt Nikolaus

Det er dermed Sankt Nikolaus der kommer tættest på en historikperson vi i dag kan kalde julemanden, og dermed ham som der kommer og kommer gaver i julestrømpen.

Find vores udvalg af Julestrømper her


Mangler du en julegave?


Loading...