Nylonstrømper - elastan vs. polyamid: Hvad er det, og hvorfor er det i dine nylonstrømper?

Nylonstrømper - elastan vs. polyamid: Hvad er det, og hvorfor er det i dine nylonstrømper?

Categories : Uncategorized Rss feed

Når vi køber og shopper tøj kan det indimellem være svært at gennemskue, hvad det indeholder af materialer, og hvad man bør gå efter. Derudover kan det være en labyrint at finde rundt i, når det kommer til navnene for de forskellige stoffer og materialer og ikke mindst, hvilke fordele de enkelte har. Få derfor et overblik over, hvad dine nylonstrømper indeholder samt et overblik over fordelene ved elastan såvel som polyamid.

Hvad er elastan?

Elastan er en syntetisk gummifiber lavet af råolie. Det har en forlængelsesevne på 400%, hvilket betyder, at hvis du strækker stoffet ud, vil det føles meget elastisk, hvorefter det vil trække sig fuldstændig sammen igen, når du slipper det. Elastan er i princippet en gummielastik, hvilket gør, at man ikke kan have det på kroppen i ren form. Derfor vil det typisk være blandet med andet materiale såsom bomuld, førend det kan blive til et stof, man kan producere tøj og andre ting af. Kært barn har mange navne, og derfor kan det være ekstra forvirrende, at elastan ikke bare altid hedder elastan. Du kan ligeledes støde på navnene spandex eller lycra, som er det samme. Selve materialet er elastan, men de forskellige navne afhænger af det specifikke land eller brand, der producerer nylonstrømperne eller andre materialer, hvor det er anvendt.

Hvad er fordelene ved elastan (spandex, lycra)?

Grundet den elastiske funktion, er det altså det materiale, der gør dine strømpebukser elastiske og samtidig giver den perfekte pasform, der gør, at de kommer til at sidde helt tæt ind til benene. Det vil samtidig sige, at jo mere elastan, der er i dine strømper, jo mere elastiske er de, og jo bedre sidder de fast om ben og talje, så du undgår, at de falder ned. Elastan gør ligeledes, at dine strømpebukser er bløde, og at der er god bevægelsesfrihed i tøjstykket, hvilket gør dem behagelige at have på - selv i mange timer om dagen.

Hvad skal du være opmærksom på ved elastan?

Gummitrådene i stoffet kan over tid strække sig ud af materialer, der indeholder elastan. Det vil for det meste ske de steder, hvor stoffet gang på gang strækkes allermest. Det vil typisk være steder såsom ved knæene eller over numsen. Det er ikke noget, der kan undgås, men man kan derimod sørge for, at man ikke kogevasker sine nylonstrømper, eftersom de dermed højest sandsynligt vil mørnes meget hurtigere, end hvis du vasker ved lavere temperature.

Hvad er polyamid?

Polyamid er det samme som nylon, som ligeledes er et syntetisk materiale lavet af olie. Det er en syntetisk fiber lavet af syntetiske polymerer. Fibrene smeltes og spindes til tråde, som afkøles, hvorefter de strækkes i lange tråde for dermed at opnå nylonens elasticitet og styrke. Polyamid er sammensat af både en diamin og en dicarboxylsyre ved hjælp af amidbindinger. Det anvendes typisk til tekstilfibre - ikke kun nylonstrømper men ligeledes til alt fra sportsudstyr, telte og fiskesnører til tæpper, faldskærme og meget mere.

Hvad er fordelene ved polyamid (nylon)?

Nylonmaterialet er blødt og isolerende, og så er det et utrolig godt materiale over for slid og stræk. Derudover er det typisk dette materiale, der gør, at dine strømpebukser nærmest føles tørre med det samme, når de har været våde. Det skyldes olien, der er blevet brugt til at lave det. Ikke nok med det, så har det også en høj kemikaliebestandighed. Udover at det er slidstærkt, så er det også krølmodstandsdygtigt, og så krymper det ikke meget, når det vaskes. Det vil altså sige, at du ikke skal bekymre dig om, hvorvidt dine strømpebukser pludselig ikke passer i størrelsen længere efter blot én enkelt vask.

Hvad skal du være opmærksom på ved polyamid?

Eftersom polyamid (nylon) ikke suger vand, kan man ligeledes heller ikke ånde i det. Derfor oplader materialet også statisk elektricitet, der gør, at det vil klistre til huden. Et godt trick kan være, at bruge skyllemiddel, når dine nylonstrømper skal vaskes, for at komme dette problem til livs. Derudover er det værd at være opmærksom på, at når man sveder i nylon, så vil sveden gå i direkte forbindelse med stoffet. Det fedt der produceres i vores hud minder nemlig meget om olien i stoffet, og de kan derfor være svære at skille ad igen. Det vil altså sige, at det kan være sværere at vaske sved ud at nylon, så det bliver ordentlig rent. Det kan derfor også føles som om, at vi sveder meget mere, når vi har nylon på, eftersom det er sværere at komme af med varmen i denne form for materiale. Derfor er det også en god ide at vaske dine nylonstrømper, lige så snart du har brugt dem, hvis du gerne vil have lugten ud.