Spandex gør dine sokker elastiske

Spandex gør dine sokker elastiske

Categories : indhold i sokker Rss feed

Har du nogensinde undret dig over, hvad det er, der gør dine strømper så elastiske, som de er? Svaret er spandex. Læs videre her og bliv meget klogere på, hvad spandex egentlig er, og hvorfor det er med til at gøre dine strømper elastiske.

Hvad er spandex?

Spandex er også kendt som elastan og gør dine sokker og strømper elastiske. Spandex er et syntetisk fremstillet fiber, der første gang blev fremstillet i 1950’erne. Oprindeligt var det tanken, at man gerne ville udvikle en erstatning for gummi. Spandex bliver ofte brugt i sportstøj og har også fundet sin vej til sokker og strømper. Spandex er et såkaldt elastomer, hvilket på dansk betyder, at det er en fiber, der kan strækkes meget langt og stadig vende tilbage til dens oprindelige størrelse. Fibrene kan altså strækkes op til 500% af den oprindelige størrelse og derefter vende tilbage til den oprindelige størrelse og form.

Historien om spandex

Udviklingen af ​​spandex startede under 2. Verdenskrig. På dette tidspunkt tog kemikere udfordring op med at udvikle syntetiske erstatninger for gummi. De primære forhold var med til at motivere deres forskning. Først og fremmest krævede krigsindsatsen det meste af den tilgængelige gummi. For det andet var prisen på gummi ret ustabil, og den svingede derfor ofte. Formålet med at udvikle et alternativ til gummi var at løse disse problemer. De første spandexfibre blev produceret på forsøgsbasis af en af de tidlige pionerer i polymerkemi. Han tog tysk patent på sin syntese i 1952. Den endelige udvikling af fibrene blev udarbejdet uafhængigt af forskere ved DuPont og USA Rubber Company. DuPont brugte navnet Lycra og begyndte fuld skala produktionen i 1962. De er i øjeblikket verdensførende inden for produktion af spandex fibre. Læs mere om Spandex her.

Se også vores store udvalg af sokker og strømper her hos SokkePosten.