Spandex gør dine sokker og strømmer elastiske - Se mere her.

Spandex også kendt som elastan, gør dine sokker og strømper elastiske.

– ekstrem elastik fibre

spandex i sokkerneSpandex er et syntetisk fremstillet fibre, der første gang blev fremstille i 1950’erne og oprindelig var det tanken man gerne ville udvikle en erstatning for gummi. Spandex bliver meget brug i sportstøj, og har også fundet sin vej til sokker og strømper.
Spandex er et såkald elastomer. Det betyder på dansk at det er en fibre der kan strække meget langt og stadig vende tilbage til den oprindelige størrelse. Fibre er klart gummi overlegen og kan strækkes op til 500% af din oprindelig størrelse og stadig vende tilbage til sin oprindelige størrelsen og form. Dertil kommer at det er en fibre. Spandex har stadig en lille markedsandel i forhold til med andre fibre, såsom fx bomuld og nylon.

Historien om spandex

Udviklingen af ​​spandex blev startet under Anden Verdenskrig. På dette tidspunkt, tog kemikere udfordring po med at udvikle syntetiske erstatninger for gummi. Primæret forhold motiverende deres forskning. Først krævede krigsindsatsen det meste af den tilgængelige gummi til. For det andet, prisen på gummi var ustabil, og det svingede ofte. Det at udvikle et alternativ til gummi kunne løse begge disse problemer.

De første spandex fibre blev produceret på forsøgsbasis af en af de tidlige pionerer i polymer kemi, Fabriken Bayer. Han tog en tysk patent på sin syntese i 1952, den endelige udvikling af fibrene blev udarbejdet uafhængigt af forskere ved DuPont og USA Rubber Company. Du Pont brugte navnet Lycra og begyndte fuld skala produktion i 1962. De er i øjeblikket verdens førende inden for produktion af spandex fibre.

Læs mere om Spandex her

 

Loading...